ios14

Упркос чињеници да Apple никада није имао проблема са фрагментацијом iOS-а (када на тржишту коегзистира много различитих верзија оперативног система), једно време корисници нису били веома жељни да инсталирају исправке. Многи су се бринули да ће следеће ажурирање покварити већ радећи уређај, нарушавајући или аутономију или рад бежичног интерфејса. Међутим, испоставило се да је iOS 14 толико добро отклонио грешке и обогаћен иновацијама да га је након само 6 месеци инсталирало више од 90% корисника, оборивши рекорде претходних верзија.

Према аналитичарима Mixpanel, према резултатима шест месеци од изласка iOS-а 14, инсталирало га је 90,45% власника свих компатибилних уређаја. Ово је рекордна цифра међу претходним верзијама оперативног система објављеним последњих година. Тако данас само 5% уређаја још увек има iOS 13, а око 4,5% iOS 12 и раније.

Да ли треба да надоградите на iOS 14?

Није тешко објаснити велику популарност iOS-а 14, која је забележена одмах након изласка. Од самог почетка, ажурирање се показало као врло стабилна верзија ОС-а, јер практично није патио од грешака и недостатака. То је постало могуће захваљујући квалитативно новом приступу тестирању ажурирања који је развио Apple.

За разлику од претходних верзија iOS-а, све иновације у iOS-у 14 имплементиране су једна по једна. Према Bloomberg-у, програмери су, такорећи, поделили оперативни систем на неколико независних компоненти, а затим га поново саставили, тестирајући сваку нову функцију одвојено од осталих, како би било лакше пратити грешке и недостатке сваке од њих. Компанија је до такве технике дошла након неуспеха iOS-а 13, који је патио од великог броја грешака.

Међутим, из године у годину број Apple уређаја који раде на старијим верзијама ОС-а само расте. Ово је природан процес јер су iPhone, iPad и iPod Touch врло поуздани и неће пропасти ни након што их Apple престане подржавати у софтверу. Власници се не журе да их напусте и наставе да их користе још неко време. Стога, ако пођемо од опште базе уређаја компаније, само 75% данас ради на бази iOS-а 14.

Зашто се Андроид паметни телефони не ажурирају?

С друге стране, и даље је бољи од Google-а. У неком тренутку, претраживачки гигант је чак престао да објављује информације о дистрибуцији нових верзија Андроида, како не би изгледао превише мањкаво у односу на Apple и његов iOS. Упркос чињеници да се Андроид 11 показао као најбрже растућа верзија ОС-а у смислу све већег удела, Google не жури да јавности представи чињенице о његовој дистрибуцији. Очигледно, јер се нема чиме похвалити.

Проблем са дистрибуцијом нових верзија Андроида, колико је чудно, лежи у правилима самог Google-а. Компанија категорично не захтева од произвођача паметних телефона да их ажурирају дуже од две године, услед чега велика већина њих користи ово правило. Једини који је кренуо својим путем је Samsung, који је продужио период ажурирања својих уређаја на 4 године.

Иронично, Андроид корисници су прилично задовољни овом ситуацијом. Када је у питању осредња подршка за паметне телефоне засноване на Google-овом ОС-у, њихови власници обично апелују на чињеницу да се Google-ов екосистем апликација ажурира одвојено од Андроид-а и самим тим редовно ажурира саме уређаје, што је на iOS-у једноставно немогуће. Као што се каже, лепота је у оку посматрача.

 

 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона. Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године, од 2011 уредник, власник истог.