App Store

Вероватно сви корисници iOS-а имају неки списак апликација које игноришемо и ни под којим условима не инсталирамо. Неки имају апликације за услужне програме за повећање аутономије, а други имају друштвене мреже. Будући да у App Store-у уопште нема опасног софтвера, не постављамо позиције са „црне листе“ једноставно зато што их сматрамо бескориснима или нас ометају. Међутим, стручњаци кажу да постоје врсте апликација које заиста могу наштетити аутономији наших уређаја. Питам се које су то апликације?

App Store је наравно препун апликација које троше више енергије од других. То су игре, уређивачи фотографија и апликације за уређивање видео записа. Међутим, према речима Гариет Чена, суоснивача CocoFinder-а, постоји најмање једна апликација која се нашла на врху листе у погледу потрошње енергије, а то је Snapchat. Шта? Да, у најмању руку звучи чудно, али Чен има објашњење.

Зашто iPhone брзо остаје без батерије

Никада не би требало да преузимате Snapchat, јер он само убија батерију вашег iPhone-а. Ова апликација у великој мери утиче на аутономију паметног телефона, јер стално ажурира информације о тренутној локацији, не дозвољавајући јој да заспи, континуирано комуницира са Интернетом да би примала обавештења. То значи да ће се без обзира на то да ли користите Wi-Fi или мобилне податке, батерија дословно истопити пред вашим очима '', објаснио је Чен.

Међутим, поред пасивних функција које доводе до пражњења батерије, постоје и активне, подсећа Чен. Коришћење камере и специјалних ефеката у проширеној стварности озбиљно оптерећује батерију. Али ако можете сами да контролишете ову функцију, тада је пасивно ажурирање већ теже. Највише што можете учинити је онемогућавање откривања Snapchat-а у позадини у подешавањима iOS-а. Ово ће уштедети трајање батерије спречавајући апликацију да приступа услугама локације док је не користите. Поред тога, можете потпуно искључити обавештења тако да се услуга не ажурира непрекидно док их чека и не шаље их сваког минута, активирајући екран и трошећи батерију.

Апликације које троше батерију

Искрено, чини се да Чен има неку врсту личног обрачуна са Snapchat-ом. Уосталом, одмах могу да именујем апликације које раде приближно исту ствар као Snapchat: 

  • Инстаграм
  • Фејсбук
  • ТикТок
  • Ватсап
  • ВКонтакт
  • Твитер

Списак може трајати јако дуго, јер огроман број апликација прати локације корисника и шаље обавештења. На пример, Snapchat уопште не користим и као и Инстаграм, али имам Твитер, који троши поприличну количину батерије. Само што током дана примам стотине обавештења о догађајима који су се догодили, фидовима вести које треба „разрадити“ итд. Сходно томе, екрани мојих уређаја ретко се угасе дуже од 10 минута. А ово, као што знате, директно утиче на пражњење батерије, мада врло мало комуницирам директно са Твитер-ом.

Да ли је могуће борити се против овога? Наравно. Али најефикасније решење овог питања је најосновније. Све што треба да урадите је да одбијете већину обавештења или само избришете апликацију. Неки то раде. Али ако је ваш посао повезан са догађајима на које треба одмах реаговати или често комуницирате са колегама или вољенима у гласницима, друштвеним мрежама или једноставно не можете да замислите свој живот без прелиставања фида или Инстаграм прича и уклоњиве батерије јер вам не одговара, онда нема решења за вас.

 

 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона. Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године, од 2011 уредник, власник истог.