iPhone13Pro

Која је реална цена iPhone-а?

Дуги низ година, одговор на ово питање неизбежно жели да добије много Вас. Многи су 100% сигурни да количина коју Apple тражи за своје паметне телефоне нема никакве везе са реалношћу, па самим тим марљиво траже доказе о њиховим тврдњама. По правилу, они се позивају на техничке карактеристике да је iPhone наводно слабији од Андроид-паметних телефона средње класе, али једном годишње памте о такозваном трошку и позивају се на њега. Хајде да покушамо да откријемо о чему причамо и шта да радимо са овим подацима.

Аналитичари компаније Techinsights, специјализовани за различите врсте прорачуна, проучавали су хардверски састав iPhone 13 Pro са капацитетом меморије од 256 ГБ и установили да је цена компоненти од којих се састоји приближно 570 долара. То је 22 долара скупље од прошлогодишњег iPhone 12 Pro, и скоро 50 долара скупље од Galaxy S21+, који је паметни телефон у истом ценовном рангу.

Трошак iPhone-а 13

Повећање трошкова компоненти, до којег је дошло од прошле године, је разумљива ствар. Упркос чињеници да се споља нови iPhone није много променио, интерно је заиста потпуно другачији уређај. Apple не само да је повећао капацитет уграђене батерије свих модела, што је природно довело до повећања њиховог трошка, већ је прерадио и камере, које су постале много боље него што су биле, што значи да су компанију коштале више од камера прошлогодишњих iPhone-а.

Да не кажем да је хардверски сет iPhone 13 Pro некако порастао у цени. На пример, повећање трошкова iPhone 12 компоненти у односу на iPhone 11 било је приметније и износило је 21 одсто. Међутим, онда су постојали сасвим објективни разлози за то. Прошлогодишњи модел је добио АМОЛЕД-дисплеј, који није био у моделу пре годину дана, подршку за брзо пуњење MagSafe, најновији процесор направљен на 5-нм процес технологији, и научио је да ради у мрежама пете генерације.

Међутим, сведоци трошкова су забринути због пораста цене iPhone. Наводно, по њиховом мишљењу, процесори А-серије, који су убедљиво најнапреднији чипови за мобилне уређаје, расту на дрвећу и не захтевају развој, екрани препознати као најбољи на тржишту се сами побољшавају, а iOS ажурирања, која добијају нове верзије 7-8 пута годишње, природни су процес попут раста косе или ноктију.

На шта Apple троши новац

Насупрот народном веровању, Apple мора да потроши више од стварне куповине компоненти. Ово су само главне ставке расхода које компанија мора да сноси:

  • Развој и дизајн уређаја;
  • Развој дизајна, прототипа;
  • Израда амбалаже;
  • Оглашавање и промоција;
  • Научна истраживања (Face ID и А15 Bionic се нису ниоткуда појавили);
  • Логистика (Apple испоручује iPhone теретним Боингом 777);
  • Склапање (компоненте се не спајају саме од себе);
  • Гарантни сервис;
  • Подршка и објављивање нових верзија iOS-a (минимум 5 година за сваки iPhone).

Тешко је тачно рећи колико Apple троши на све ово, али очигледно не три пенија. Претпостављам да компанија (у смислу сваког уређаја) троши још један долар од 200 или чак више долара на све. То на излазу, компанија не добија тако велику разлику, као што многи мисле. На крају свега, ако произвођачи Андроид-смартфона могу да користе уобичајене чипове који се купују од Qualcomma, Apple је приморан сваке године да развије своје ново решење.

Не заборавите на iOS, који Apple не само да ажурира 7-8 пута годишње за сваки од подржаних паметних телефона, већ га обезбеђује - у сваком случају - услужније функционисање од Андроида. То је, наиме, трошак који Apple има у вези са одржавањем iOS-а и јасно је да је већи од трошкова истог Google-а и свих осталих продаваца. Не говорим о апликацијама, где се Apple труди да не дозволи објављивање у App Store-у било каквих глупости.

Међутим, постоји још једна неизговорена ставка расхода, или, тачније, изгубљена добит. Као што знате, Apple не тргује подацима својих корисника и не користи их у рекламне сврхе, као што то ради Google. На овоме компанија губи поприлично новца који је могао да заради да је био мало мање принципијелан. А пошто iPhone кошта потпуно исто као и врхунски модел на Андроиду, можемо рећи да Apple не наплаћује додатну накнаду за приватност, већ га дистрибуира бесплатно - и то на губитку.

 

 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона. Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године, од 2011 уредник, власник истог.