Shortcuts

Скрипте за апликацију Shortcuts, преведено на наш језик „Команде“, могу садржати злонамерне компоненте. То је објавио програмер Codea – twolivesleft. Он је успео да открије један такав сценарио, наводно намењен за чишћење РАМ-а на iOS уређајима. Пречица је прикупила поверљиве податке својих жртава, а затим послала у облику аутоматски креиране архиве преко iMessage-а својим творцима.

Према речима програмера, скрипта је прикупљала податке из широког опсега - из листе контаката и историје прегледача до датотека које су похрањене у меморији зараженог уређаја. У исто време, било је практично нереално за обичног корисника да сазна о тајној активности сценарија, наводи аутор студије. Да би се заштитили, нападачи су користили стандард base64 кодирања, што им је омогућило да сакрију операције које је извршила скрипта коју су креирали.

Упркос чињеници да неискусан корисник неће моћи да препозна злонамерну скрипту, мора се запамтити да пречице, чији аутори обећавају повећане перформанси, оптимизују потрошњу енергије или чисте РАМ, највероватније ће вас покушати обманути. Бројни експерименти су већ доказали да iOS, за разлику од Android-а , не захтева спољне алате за побољшање перформанси, а брисање кеша или присилно затварање апликација које се изводе у позадини нема никаквог утицаја на перформансе.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)