iOS14

Apple се обично не назива „првим“ када је у питању увођење одређених функција у његове оперативне системе, посебно iOS. Због тога многи мисле да је Apple у поређењу са Андроидом заостао, а кад додају нове функције за iOS, верни фанови оперативног система Google-а обично се смеју и кажу: „Да, то је било на Андроиду пре неколико година!“ ... Бескрајни рат између фанова iOS-а и Андроида и даље бесни, и чини се да томе нема краја. Међутим, и поред спорог увођења нових функција, Apple често успева да их испоручи боље него Андроид.

Apple не жури са додавањем нових функција, као што то чине и његови конкуренти. Иако сви желе бити први на тржишту, верујући да ће им то дати конкурентску предност, у ствари то уопште није случај.

Шта је слика у слици? (PiP, Picture in Picture)

Ако немате Андроид или iPad уређај, можда нећете знати шта је слика у слици (ПиП). Једноставно речено, ПиП је када можете гледати видео-запис у малом прозору са сличицом у углу екрана, док уређај настављате да користите у друге сврхе.

Којим се апликацијама програм ПиП користи у iOS-у 14

ПиП тренутно подржава следеће апликације:

TV;

Podcasts;

Safari;

FaceTime;

Music;

Било која апликација треће стране која већ подржава функцију ПиП на iPad-у;

Слика-у-слици неће се аутоматски појавити у апликацијама других произвођача након што се iOS 14 објави - програмери ће морати ручно да додају подршку за ову функцију својим апликацијама помоћу Apple-овог АПИ-ја.

Зашто је ПИП у iOS-у бољи од Андроида

У Андроид-у, ПиП не дозвољава да привремено сакријете сличицу видео записа и повучете је напоље, тако да Apple има предност у односу на Андроид са ове стране. Иако вам неке Андроид апликације омогућавају да пређете у режим „само за звук“, мораћете да се вратите на апликацију да бисте је поново отворили као видео у режиму ПиП. Apple омогућава корисницима да повуку ПиП видео у страну како би га сакрили, док се репродукција звука наставља. А онда је можете једноставно повући да бисте наставили са репродукцијом у режиму ПиП.

Још једна предност у iOS-у 14 је та што можете да увећате сличицу помоћу прстију. На Андроиду то није могуће јер добијате само једну величину сличица.

Али Андроид има једну предност. У iOS-у 14, слика у слици ради само са видео записима, а на Андроиду ради са обичним апликацијама попут Google мапа. На пример можете да видите руту за ходање у углу или при дну екрана, док, на пример, претражујете нешто на свом телефону.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)