Popravka iPhone u garantnom roku

iPhone

Неретко нас питате какви су услови гаранције за ајфон у Србији, купљен у иностранству и да ли такав уређај можете поправити и код нас, у Србији. Одговор је у наставку чланка, а сва додатња питања можете поставити у коментарима овде на сајту.

Примање уређаја на сервис - Уколико је у питању уређај који је у гарантном року, пожељно је приложити и рачун, копију или фотографију рачуна. За остварење прве године гаранције рачун може бити од било којег овлашћеног Apple продавца на свету, док је друга година гаранције остварива само са спрским рачунима издатим од овлашћеног Епл продавца. Списак локација на којима је овлашћена Епл продаја у Србији налази се на https://locate.apple.com/country

Поправка у гарантном року

Прва година – Епл на све своје производе обезбеђује једну годину интернационалне гаранције. Дакле било да је уређај купљен у иностранству а желите да остварите гаранцију у Србији, или да сте купили у Србији, а проблем се појави у иностранству, Епл једногодишња гаранција је валидна. У већини званичних сервиса у свету (попут нашег) рачун је пожељно имати, али није неопходан. Уколико сте држављанин Србије и имате Епл уређај купљен у иностранству потребан је доказ о плаћеној царини и порезу при увозу уређаја.

Сви iPhone модели за USA тржиште се на жалост још увек не могу сервисирати у Србији под условима прописаним у гарантном року јер не постоји РАТЕЛова дозвола за увоз ових телефона у Србију тако да није могуће извршити увоз заменског телефона при замени у гарантном року или увоз делова за телефон за УСА тржиште.

Друга година – По закону о заштити потрошача, Епл производи купљени у Србији долазе са додатном, другом годином гаранције. На жалост ову гаранцију није могуће користити ван Србије, као што додатне гаранције из других земаља није могуће остварити у Србији. Процедуре рада у другој години су готово истоветне са првом. У случају друге године гаранције, обавезно је доставити рачун из једне од овлашћених Епл продавница у Србији.

Apple Care – Епл продаје план додатне трогодишње гаранције за своје уређаје. Тренутно овај пакет није могуће купити у Србији, али уколико је купљен ван Србије или преко интернета, ова врста гаранције је важећа и у Србији. Напоменули бисмо да је овај пакет неопходно активирати било када у току прве године гаранције. Уколико сте држављанин Србије и имате Епл уређај купљен у иностранству такође је  потребан доказ о плаћеној царини и порезу при увозу уређаја, као и код прве године гаранције.

извор

 

DiggGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It