Tips-Tricks

Неке iOS апликације независних произвођача које инсталирате на iPhone и iPad покушавају да користе механизме за праћење који прате ваше понашање у разним апликацијама и Веб локацијама. На срећу, у iOS-у 14 и касније Apple приморава такве апликације да прво замоле за дозволу.

Апликације које користе ове механизме за праћење приказаће искачући прозор који тражи од вас да омогућите функције праћења које се користе за циљано оглашавање, прикупљање података и сличне сврхе.

Према Apple-у, апликације које су одобрене за праћење могу да прикупљају податке који укључују ИД уређаја, име, е-адресу и још много тога, које затим комбинују са подацима које прикупљају трећа лица. Комбиновани подаци се често користе за циљање оглашивања или дељење са брокерима података, повезивањем података са јавно доступним и другим информацијама о вама и уређају.

Мало је вероватно да желите да кликнете на "Прихвати" на ове врсте захтева, а одбијање праћења спречава апликацију да приступи идентификатору оглашавања уређаја. Међутим, можете искључити и праћење унакрсних апликација и више. Само пратите ове једноставне кораке.

  1. Покрените апликацију "Поставке" на iPhone или iPad-у .
  2. Померите на доле и додирните Ставка Приватност.
  3. Праћење.
  4. Укључите дугме дозволи апликацијама да захтевају праћење.

Lokacija

Да напоменемо да постоје неке ситуације када Apple не захтева од пројектанта да од корисника тражи дозволу за имплементацију праћења, али то је само када се информације комбинују на уређају и не шаљу се на начин који је лично препознатљив или када се користи за откривање превара.

 

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта        ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)