Trikovi

У iOS 14, ваш iPhone или iPad могу да користе различиту MAC адресу са сваком Wi-Fi мрежом како би спречили мрежне операторе да прате ваш телефон преко различитих WiFi мрежа.

Да би комуницирао са Wi-Fi мрежом, уређај мора да се идентификује са мрежом са јединственом мрежном адресом која се назива адреса за контролу приступа медијима (MAC).

Ако ваш iOS уређај увек користи исту Wi-Fi MAC адресу у свим мрежама, то значи да добављачи мрежа и други мрежни посматрачи могу временом лакше повезати ту адресу са мрежном активношћу и локацијом уређаја.

Ово омогућава неку врсту праћења или профилисања корисника, али то можете спречити тако што ћете навести свој iOS уређај да користи другу MAC адресу за сваку Wi-Fi мрежу са којом се повезује. Ево како.

 WiFi

  1. Покрените апликацију Settings на вашем iPhone или iPad‌.
  2. Додирните Wi-Fi .
  3. Додирните кружно дугме Инфо ( i ) поред Wi-Fi мреже коју желите да користите.
  4. Пребаците прекидач поред Приватна адреса у зелени положај УКЉУЧЕНО.

 

Имајте на уму да ће вас Apple упозорити приликом повезивања на Wi-Fi мрежу која не користи функцију приватне адресе.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта        ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)