Saveti

Кинески произвођачи су научили да праве врло висококвалитетне Lightning каблове. Међутим, ниво Apple-а, они, наравно, не могу да достигну, што га зато чини прилично лаким за разликовање, лажни од оригиналног Lightning кабла. У овом приручнику, рећи ћемо вам на шта да обратите пажњу. Без обзира на то колико кинески произвођачи покушавају, они не могу да ураде баш савршено прецизну копију и лажирају Lightning конектор. Са УСБ конектором, надарени мајстори некако се сналазе, али Lightning је увек видљив.

Шта треба да гледате?

Прво, о контактима. У званичном Apple каблу, они су округли, глатки и чисти. Произвођачи фалсификата имају проблем. Сами контакти су груби, неправилног облика и очито доста - прљавији. Прљавштина изнад и испод контаката је главни знак копије.

 Lighting-iPhone-1

Друго, кабл на конектору мора бити чврст, да буде један комад. У већини случајева, лажни конектор је састављен од два, а понекад и више детаља. Између детаља, само по себи, постоји празнина, која ће вам показати да је пред вама копија.

 Lighting-iPhone-2

Да бисте били апсолутно сигурни у оригиналност кабла или, напротив, да бисте идентификовали лажњак, можете се послужити лењиром. Величина Apple-овог Lightning конектора је тачно 7,7 × 12 мм. Ништа више, ништа мање.

И на крају, треће, погледајте површину конектора. Требало би да буде направљено у Apple-овој сивој боји. Произвођачи рукотворина обично чине површину у различитим бојама, али не и у сивој.

Lighting-iPhone-3 

Постоје и друге карактеристике званичног Lightning кабла, па је лако детектовати копију. Али, као што смо већ приметили, мајстори, посебно Кинези, научили су да веома тачно имитирају Apple-ов стил. Да не би сумњали да ли је или није копија, наша препорука је да кабал купите код неког овлаштеног Apple продавца.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)