iphone

Pre par meseci smo pisali o tome koje korake bi prodavci trebalo da slede prilikom prodaje svog ljubimca, a sada smo došli na ideju da napišemo članak za sve one koji planiraju da kupe polovan iPhone.

Postoji velika ponuda modela na domaćim sajtovima od najaktuelnijeg iPhone 6  i 6+ pa do vremešnog iPhone 4S. Svi ovi modeli mogu da rade na najnovijoj verziji iOS 8 i uskoro od jeseni kada se očekuje zvanični dolazak i na iOS 9.

Cene telefona variraju u zavisnosti od toga da li je zaključan na neku mrežu ili SIM Free, koje je boje, u kakvom je stanju, koliko je star, itd.

Tako na primer za iPhone 4s treba izdvojiti od 100-220€, za iPhone 5 od 200-250€, iPhone 5s 240-330€, dok za najnoviji iPhone 6 od 490-510€ i 6s od 579-650€.

Mnogi ljudi prodaju svoj iPhone samo par meseci nakon kupovine najverovatnije zato što im se nešto na telefonu ili softveru nije dopalo pa takvi telefoni predstavljaju idealnu kupovinu. Skoro su kao novi a vi ih dobijate po dosta povoljnijoj ceni. Generano govoreći, treba izbegavati telefone koji su bili u upotrebi duže vreme.

Baterija

Treba imati na umu da bateriju koja u proseku može da izdrži 10 sati razgovora i posle određenog broja ciklusa potrebno zameniti u ovlašćenom servisu.

Merenje ciklusa baterije je jednak procesu trošenja i punjenja.

Kada je baterija potpuno prazna - zove se jedan ciklus. To ne mora uvek da bude sve urađeno odjednom, već ciklusi baterija se računaju kada se sumiraju procenat korišćenja koji mora da dođe do 100%. Primer, koristili ste 75% kapaciteta baterije u jednom danu, a zatim staviti telefon na noćnu dopunu, a sutradan, koristili samo 25% telefona, taj čitav proces dobija sumu 100% i to je ono što se računa kao jedan ciklus baterije.

Spoljni izgled

Kako nov iPhone dolazi u kutiji sav blistav, bilo bi naivno očekivati da možete kupiti polovan u potpuno istom stanju. Prema tome, treba proveriti da telefon nema preveliki broj ogrebotina nastalih nakon normalnog korišćenja, napukao ekran, udubljenja od padova ili bilo koju naznaku oštećenja od vode.

Da bi proverili da telefon nije bio pokvašen, proverite boju senzora na slotovima SIM kartica (morate izvaditi nosač SIM kartice) na svim modelima iPhone 5 i 6, dok kod iPhone 4s ovi senzori se nalaze na džeku za slušalice i dock-u gde se uključuje punjač. Ukoliko su došli u kontakt sa vodom ovi senzori će promeniti boju iz bele u crvenu.

Ukoliko je prethodni vlasnik zaštitio telefon folijom na ekranu i nekom futrolom, još bolje po vas. Jako je važno da pre same kupovine ispitate sve: od ekrana, zvučnika kao i da li rade svi tasteri.

Takođe proverite da li radi Wi-Fi, 3G, kako se čuju zvučnici kao i mikrofon prilikom pozivanja.

SIM Free

Pre kupovine proverite da li je telefon otključan za sve mreže tj. SIM Free ili zaključan na neku mrežu. Da li može da se otključa zavisi od dosta faktora, npr. sa koje je mreže, da li je istekla ugovorna obaveza i slično. To je najbolje da proverite sa prodavcem, odnosno sa operaterom kod koga je zaključan telefon.

Polovni iPhone koji je zaključan i uz koji vam prodavac nudi i R-SIM karticu po našoj preporuci bi trebalo izbegavati iz više razloga. Jeste da su takvi modeli dosta jeftiniji, i uz pomoć R-SIM kartice koja se stavlja ispod SIM kartice telefon se otključava i ponaša kao SIM Free i radi na svim mrežama. Ono što vam uglavnom prodavac neće reći je da takav telefon često ima problem sa ispadanjem iz mreže, nećete moći da preuzmete najnovija ažuriranja već ćete morati da čekate (kupite) najnoviju verziju R-SIM kartice, itd.

Zaključan na iCloud

Pre nego što kupite neki od Apple uređaja novije generacije, poželjno je da proverite da li je uključena opcija "Find my iPhone" (Settings/iCloud/FindMyiPhone) kod nas popularno nazvan "zaključan na iCloud" i tako izbegnete neprijatno iznenađenje prilikom aktivacije uređaja koji ste kupili.

U oglasima na internetu možete videti da takav iPhone koji je zaključan na iCloud možete kupiti po vrlo niskoj ceni. Razlog? Zato što je takav telefon neupotrebljiv.

Apple je na svom sajtu predstavio nov alat nazvan Activation Lock koji kupcima omogućava da unesu serijski broj ili IMEI uređaja i provere njegov status.

Kada ukucate serijski broj servis će vam reći da li je na tom telefonu uključen Activation Lock. Ukoliko jeste (kao na slici ispod) biće vam potrebno od prodavca njegov Apple ID nalog i lozinka kako bi otključali telefon, i uneli svoj Apple ID nalog i lozinku.

Ukolilko prodavac ne zna svoju šifru ni nalog telefon nemojte ni kupovati jer ne postoji rešenje da se zaobiđe Activation Lock.

Ovo bi bila neka osnova na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine. Kakva su vaša iskustva sa kupovinom polovnog iPhone-a?

 

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

O Autoru...


Aleksandra

Aleksandra Madžoski, novinar, pasionirani zaljubljenik u tehnologiju i inovacije - pogotovo one koja izlazi iz Apple radionice. Svoje vreme upotpunjuje proučavanjem novih tehnologija a ostatak slobodnog vremena za marketing i prodaju. Uživa u druženju s kreativnim ljudima, svojim iUređajima, voli da ima ispunjen dan. :-)