Face_ID_Touch_ID

Tehnologija zaštite podataka o korisnicima se aktivno koristi u Apple uređajima od prve godine. Jedna od tehnologija nedavno je proslavila petu godišnjicu, a druga postoji već više od godinu dana. Vreme je da uporedimo Touch ID i Face ID, pogledajmo koje su to prednosti i mane svakog od čipova.

Šta je Touch ID

Touch ID - skener otiska prsta, koji se aktivno koristi u uređajima Apple-a. Prvi put se ova tehnologija pojavila 2013. godine u modelu iPhone 5S. Od tada sa skenerom su opremlјeni sledeći uređaji:

- iPhone 5s / SE / 6 / 6s / 7 / 8

- iPad mini 3 / 4, iPad Air / 2017 / 2018 / Pro 9.7" / 10.5" / 12.9"

- MacBook Pro sa TouchBar 2016 / 2017 / 2018

- MacBook Air 2018

Modeli iPhone 5S / 6 / SE, iPad Mini 3 i iPad Air 2 opremlјeni su senzorom Touch ID prve generacije, dok su drugi uređaji dobili još sofisticiraniji Touch ID druge generacije. Ne postoji osnovna razlika između generacija senzora, ali druga se smatra bržom i preciznijom u radu.

Skener otiska prsta se integriše u fizičko ili virtuelno dugme na uređaju i čita olakšanje primlјenog prsta, upoređujući ga sa sačuvanim u postavkama.

Šta je Face ID

Touch ID je 2017. godine zamenjen tehnologijom prepoznavanja lica Face ID. True Depth Camera skenira prostorni oblik lica Face ID i upoređuje ga sa onim što je u memoriji.

Tehnologija samo-učenja zasnovana je na neuralnim mrežama u procesoru pametnog telefona. Ovo omogućava uređaju da prepozna korisnika, čak i sa izmenjenim izgledom, novom frizurom, brkovima, bradom itd.

Trenutno se Face ID koristi na sledećim uređajima:

- iPhone X

- iPhone XS / XS Max

- iPhone XR

- iPad Pro 2018

True Depth Camera ima gustu mrežu infracrvenih tačaka na licu korisnika i tačno određuje rastojanje prema svakoj od njih. Dakle, sistem dobija model lica.

Zašto su nam potrebne ove tehnologije

Obe tehnologije postale su logičan razvoj korišćenja lozinki u pametnim telefonima i tablet računarima. Umesto da korisnici ponavlјaju više kombinacija znakova, dovolјno je da prst stavite na senzor ili pogledate u kameru da ga otklјučate.

Sa razvojem operativnog sistema, Face ID i Touch ID senzori počeli su da se koristite za potvrđivanje prilikom kupovine, prelazak na zaštićene delove sistemskih postavki i za identifikaciju u nekim programima nezavisnih proizvođača.

Trenutno su oba sistema prepoznata kao jednako sigurna i koriste se za isti asortiman zadataka u iOS-u. U macOS-u, senzor Touch ID se pojavio relativno nedavno i sistem tek počinje da nabavlјa funkcije pomoću skenera otiska prsta.

Prednosti i mane

Svaki sistem ima svoje prednosti i mane. Touch ID ima sledeće prednosti :

- Vremenski testiran sistem, moduli rade pouzdano, a popravka u slučaju kvara je jeftina (popravka Face ID-a je nekoliko puta skuplјa).

- Može se koristiti bez gledanja u uređaj, pogodno je koristiti pod uglom ili kada je pametni telefon na stolu (Face ID zahteva određeni ugao između lica i ekrana).

- Možete podesiti 5 otisaka, koji teoretski omogućavaju da dodate do pet različitih korisnika na uređaj (Face ID u iOS 12 je naučio da memorišete samo nekoliko lica).

Na strani Face ID su sledeće prednosti :

- Naprednija zaštita sa manje šanse za hakovanjem.

- Ne zahteva poseban taster / zonu na uređaju.

- Možete da otklјučate pametni telefon i u običnim rukavicama.

Naravno, novija Face ID tehnologija je progresivnija i zanimlјivija, nažalost, Apple-u se ne žuri da ih implementira u desktop ili laptop računare. Za sada su ovi modeli opremlјeni Touch ID-om, ali za nekoliko godina Face ID bi mogao da se pojavi na MacBook-u što bi bila odlična inovacija.