Recenzija 1Password aplikacije za iOS i Windows (review)

1Password

AgileBits je autor široko poznate aplikacije 1Password. Ako ima onih koji slučajno ne znaju o čemu se radi i koja je njena osnovna namena evo, osnovna funkcija je da zapamti sve vaše naloge (svih vrsta i namena) kao i njihovih lozinki.

Aplikacija je dostupna za sve poznate OS, i nalazi se u svim prodavnicama, AppStore, MAC AppStore, Google Play Store i za neizbežni Windows. Pre nego krenemo sa recenzijom, da se zahvalimo Chris De Jabet sa www.agilebits.com koji je omogućio da vam detaljno opišemo aplikaciju 1Password.

Opisaćemo dva uređaja to jest OS, iPhone/iPad i Windows. Prvo idemo sa iOS verzijom. Aplikaciju možete besplatno, FREE, preuzeti sa AppStore naravno osnovnu verziju, ako želite nešto širu paletu opcija, morate kroz aplikaciju doplatiti 9.99$, ako ste kojim slučajem bili sretnik i preuzeli aplikaciju kada je bila na akciji, sada možete uštedeti tih 9.99$. Zanima vas šta dobijate za 9.99$? 

Više kategorija, kao što su:

- Wiraless Ruters

- Software Licenses…

Bolju organizaciju:

- Dodajte nove foldere

- Tagovi…

Višestruke jedinice:

- Pristup svim vašim grupama preko Mac ili Windowsa.

Napredne stvari i još toga.

 

Kada instalirate aplikaciju na iUređaj i pokrenete je, dobijate dve opcije, da napravite novi Vault ( slobodan prevod, sef), a možete učitati i postojeći ak oga imate od ranije. Takođe, pre svega potrebno je da upišete jednu jedinstvenu lozinku za logovanje u 1Password, bitno je da vam napomenemo ako nju zaboravite ili je na neki način izgubite, nema povratka!

Ulaskom u aplikaciju imate Categories, Organize i Favorites, ali pre toga idemo u Settings. Tu u meniju imate Security, Sync, Display i Browser.

 

Security:

Tu podesite da li hoćete prilikom izlaska da se odmah aplikacija zaključa ili da to uradi nakon određenog vremena, nekoliko minuta. Takođe možete da izaberete da li za ulazak u aplikaciju mora da se kuca ceo jedinstven password ili to može kod starijih uređaja sa PIN kodom, dok je kod novih dovoljno da koristite TouchID, otisak prsta. Naravno tu možete da promenite i master lozinku.

 

Sync:

Samo ime kaže, da sinhronizujete aplikaciju sa ostalim uređajima. Imate opciju za to, Dropbox, iCloud ili putem Wi-Fi. Mi smo izabrali Dropbox jer je dobra opcija ako imate više OS, recimo Android, Windows ili iOS.

 

Display:

Skrivanje lozinke, kao i font lozinke. Font može da bude Regular, Anonymous Pro, Courier, Courier Prime i Inconsolata. Tu je i opcija Prikaži Bogate Ikone, koja vam omogućava da aplikacija potraži i preuzme ikone sajtova gde se logujete ili samih aplikacija za koje ste sačuvali licence.

 

1Browser:

Samo ime kaže, internet pretraživač. Izaberite prioritetni pretraživač koji je vama po volji, Safari, Chrome, Firefox, Explorer.

 

Kada ste pdesili aplikaciju onakko kako vama odgovara, možemo pristupiti unošenju podataka. Klikom na + birate kategoriju, ponuđene su sledeće:

Login (po meni ona je najviše korištena opcija, jer pamti sve vaše sajtove gde treba da se ulogujeta, kao što je recimo http://www.ajfon.rs/iforum.html )

- Secure Note

- Credit Card

- Indetity

- Password

- Driver License

- Social Security Number

- Passport

- Bank Account

- Wireless Router

- Outdoor License

- Server

- Reward Program

- Database

- Membership

- Email Account

- Software License

 

Za primer uradićemo Login, jer to nekako najviše treba svima. Tu već ima dosta ponuženih sajtova, popularnih, primera kako što u Dropbox, Apple ID, Facebook, YouTube, Yahoo, Gmail, Twitter, AliExpress…. i mnogi drugi.

Ako kojim slučajem nema vašeg sajta, nemojte da se brinete, aplikacija će sama povući podatke kako same ikonice sajta tako i link. Primer, unosimo podatke za Apple ID nalog, u prvom prozoru pojavljuje vam se username ili email, kada to unesete kliknete na strelicu sa desne strane da se prebacite u sledeći prozor.

Tu vas čeka da ukucate password, kao i to gde možete videti i jačinu istog. Ako ste nezadovoljni jačinom lozinke, možete da kliknete ispod na Generate New Password gde će aplikacija da sama izabere snažnu lozinku. Kada ste to uradili kliknete na Save i gotovo. Naravno uvek možete ući u oređeni nalog i uradit ispravku ako niste nečim zadovoljni.

Toliko o iOS verziji aplikacije 1Password, ostale kategorije ostavljamo vama da se malo zanimate oko popunjavanja. Ono što je bitno za dobar početak, smatramo da smo vam pokazali. Ako ste ipak tip koji bitne podatke čuva na stari način, onda je vama verovatno na iUređaju dovoljna i opcija koju sam iOS nudi, a zove se Keychain. Ako trebate više od toga, onda 1Password sigurno ispunjava vaše zahteve.

Hajde sada da se pozabavimo 1Password aplikacijom za Windows. Zašto smo izabrali Windows, prosto, nekako dosta recenzija ima za Mac ali slabo za Windows.

Nakon instalacije, u donjem desnom uglu imate ikonicu u obliku katanca, klikom na nju dobijate opciju da unesete master lozinku, koja je ista kao i na iOS uređaju, naravno ako hoćete da koristite isti nalog. Kada otvorite aplikaciju, izgled je skoro isti kao recimo na iPad verziji. Sa leve strane imate kategorije, dok su desno vaši nalozi.

1Password klјučne karakteristike;

- Password Manager - potpuno opremlјen password manager koji integrišete pomoću pretraživača

- Softwer - Sigurna kuća za podake svih vaših licenciranih aplikacija

- Secure Notes - Bezbedno skladištenje svih vaših poverlјivih informacija u slobodnom tekstualnom formatu

- Wallet (Novčanik) - Čuvajte sve podatke sa kreditne kartice za upotrebu u onlajn prodavnicama

- Accounts (Računi) - bezbedno uskladištite podatke za pristup e-pošti, FTP serverima, Internet provajderi i drugo

- Identiteti - Automatski oblik za različite identitete

U podešavanjima ima i zanimljiva opcija, Browsers. Direkno iz aplikacije 1Password imate mogućnost instaliranja plug-in za skoro sve postojeće browsere. Tako možete ubaciti 1Password plug-in u Firefox ili Google Chrome kao i u Explorer ili Safari, i ukviru njih ćete sve vreme imati aktivnu ikonicu za 1Password koju koristite kada hoćete negde da se ulogujete.

Sva ostala unošenja su skoro ista kao i na iOS aplikacija, tako da tu nema ništa posebno da se napominje. Na kraju evo nekoliko bitnih predloga za podešavanja, bar po nama. U iOS izaberite opciju Display, i tu ugasite Conceal Passwords, ipak mislimo da treba sakriti lozinke onih koji su radoznali. Ono što je isto korisno je da štiklirate opciju Auto- Save new Logins koja se nalazi u Windows verziji Preferances>Auto-Save. Ova opcija vam pamti svaki napravljeni novi nalog negde na nekom sajtu ili forumu i automatski snima u aplikaciju. Ima još dosta podešavanja ali ovo je po nama najkorisnije, a sada na kraju naša ocena, utisci i cene aplikacije.

Utisci za iOS aplikaciju su; 

 

sada se sigurno pitate zašto? Nije sama aplikaija problem koliko je zatvorenost i ograničenost samog iOS, zato sama aplikacija ne može da pokaže sve one svoje prednosti koje se vide na Mac ili Windowsu, da se jednostavnim klikom na CTR plus \ ulogujete na izabranu web stranicu ili nalog. Sada verovatno dolazite do zaključka koja je ocena za Windows (ista ocena može i za Mac)

 

Cenu aplikacije za iOS smo rekli, u osnovi je FREE dok se za više opcija mora doplatiti $9.99

Ako kupujete licencu za Mac+Windows zajedno imate popust i cena paketa je $69.99

Prilikom pojedinačne kupovine cena Mac verzije je $49.99 a toliko košta i Windows verzija $49.99  

Verovatno ima onih koji će reći da je skupo, možda i jeste ali ako uzmemo u obzir koliko olakšava posao kao i to da sve imate na jednom mestu, onda vredi svaki dinar, verujte. Ako ste posle naše recenzije rešili da nabavite aplikaciju 1Password to možete uraditi na sajtu Agile Bits na sledećem linku:

https://agilebits.com/store

 

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

RedditLinkedinRSS FeedPinterest Pin It
O Autoru...


Goran

Goran je postao zaljubljenik Apple iUređaja 2007 kupovinom iPhona prve generacije. Od tada redovno prati sva dešavanja vezana za Apple, kao i to da nije propustio ni jednu verziju iPhona (stiže nova generacija). Jedan je od osnivača bloga ajfon.rs 2009 godine a od 2011 vlasnik (urednik) istog. Šta radi u slobodno vreme? Uživa u Apple iUređajima. :)