Recenzija: Clean my Mac 3 - Očistite svoj hard disk (Review)

Clean my Mac

Ukoliko ste u potrazi za dobrom aplikacijom kako bi ste dobili što vise prostora na vašem Mac-u, CleanMyMac 3 bi za vas bila odlična investicija.

Clean My Mac 3 je nova verzija kompanije MacPaw koja je zadužena da skenira vaš Mac i ukloni sve one nepotrebne stvari koje su se tokom vremena  nataložile u njemu. Pored ove aplikacije, MacPaw je priznata kao kompanija koja izrađuje kvalitetan softver poput aplikacije Gemini koja locira i briše duple fajlove, i Hider koja služi za skrivanje kriptovanih osetljivih podataka ali o tome ćemo u nekoj drugoj recenziji.

Iako je Mac OS X operativni sistem koji je svoju marketinšku reputaciju pažljivo gradio na rečima “it just works”, gde zapravo vašem iLjubimcu nije potrebno nikakvo održavanje. Ali da li je u stvarnosti baš tako?  Nakon nekog vremena korišćenja vašeg računara ipak primetite da vaš računar radi “malo” sporije, da se stranice na internetu “malo duže” učitavaju, itd. Tu nastupa CleanMyMac 3.

CleanMyMac 3 kombinuje dosta različitih funkcija u samo jednu aplikaciju, sa fokusom na uklanjanje nepotrebnih i suvišnih fajlova kao i na održavanju i osvežavanju  sistema vašeg Mac-a. Tako da su ove funkcije u aplikaciji podeljene u dve sekcije: Cleaning i Utilities.

Cleaning

System Junk kao što i sama reč kaže reč je o čišćenju sistema, a tu se pre svega misli na privremene datoteke, keširanu memoriju, logove i druge zastarele podatke

iPhoto Junk – jedna od sjanih karakteristika ove aplikacije je i brisanje duplih fotografija, kao i brisanje prethodnih nepotrebnih verzija editovanih fotografija.

Mail Attachments – skenira i uklanja lokalne kopije mail-ova koje su još uvek dostupne na vašem mail server.

iTunes Junk – uklanja skinute iOS aplikacije (aplikacije ostaju u vašem telefonu i nakon brisanja sa računara), stare backapove telefona, ažuriranja fremware-a, itd.

Trash Bins briše sve kante na Mac-u, i to ne samo glavnu sistemsku kantu (onu koju vidite na početnom ekranu), već i kante iz iPhoto, Mail aplikacije i dr.

Velike i stare fajlove (Large & Old Files): prilikom skeniranja, aplikacija prepoznaje najveće i najstarije fajlove koje niste koristili duže vreme , tu već treba biti oprezan jer ako je fajl veliki i stoji tu dugo vremena – ne znači i da je nepotreban.

Smart Cleanup je funkcija koja kombinuje sve funkcije navedene gore u jednu

Utility (Održavanje)

Uninstaller: meni omiljena funkcija ove aplikacije. Ona ne samo da  uklanja/briše aplikaciju već briše i sve povezane fajlove za tu aplikaciju koji se obično preskoče prilikom “običnog” brisanja aplikacija.

Maintenance: hronološko održavanje sistema, ispravljanje permisija hard diska, reindeksiranje spotlight-a i čišcenje DNS keša  - sve na jednom mestu.

Tu su zatim i funkcije Privacy (uklanjanje browser istorije, chat-a, itd.), Extensions uklanjanje instaliranih ekstenzija na pretraživačima koje nekada znaju da dosta uspore računar.

Shredder je opcija u kojoj na potpuno jednostavan način brišete fajlove i foldere koje je kasnije nemoguće povratiti, tako da budite veoma oprezni sa ovom opcijom kako ne bi nešto slučajno pogrešno obrisali u nepovrat.

Na kraju CleanMyMac poseduje i opciju zvanu “health alerts” koja obaveštava korisnika u slučaju pregrevanja sistema, problema sa hard diskom ili problema sa naponom.

U svakom slučaju aplikacija CleanMyMac 3 je po našem mišljenju jedna od musthave aplikacija. U odnosu na prethodnu verziju, ovom verzijom su uspeli da poboljšaju sve aspekte softvera uz istovremeno jednostavan interfejs.

https://vimeo.com/124193975

Za prosečnog korisnika CleanMyMac 3  je dokazao kvalitet i prethodnom verzijom, tako da po našem mišljenju je vredan ulaganju od 40$. Ukoliko imate i prijatelje koji imaju potrebe za istom aplikacijom onda iskoristite ponudu na njihovom sajtu i platite licencu za 5 Mac-a 90$, što izlazi 18$ po korisniku – i više nego povoljno.

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

DiggGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...


Aleksandra

Aleksandra Madžoski, novinar, pasionirani zaljubljenik u tehnologiju i inovacije - pogotovo one koja izlazi iz Apple radionice. Svoje vreme upotpunjuje proučavanjem novih tehnologija a ostatak slobodnog vremena za marketing i prodaju. Uživa u druženju s kreativnim ljudima, svojim iUređajima, voli da ima ispunjen dan. :-)