A+ A A-

AppStore

У ноћи 17. на 18. јануара постало је познато да је Америчка коалиција за сигурну мрежу, којом је председавао Марк Гинсберг, бивши амерички амбасадор у Мароку, поднела тужбу против компаније Apple. Предмет тужбе био је захтев да се Телеграм уклони из App Store-а због недостатка модерирања и употребе месенџер-а од стране екстремиста и противника политичког режима у Сједињеним Државама. Купертино није на било који начин коментарисао могућност брисања Телеграма и заустављања његовог рада на iOS-у. Међутим, Павел Дуров, оснивач апликације Telegram, одмах је јасно ставио до знања да је његова апликација буквално непотопива.

Телеграм се не ослања на Амазон или неке друге серверске услуге независних поњуџача. Створили смо сопствену безбедну инфраструктуру у облаку, дистрибуирану широм света. Требало нам је неколико година да створимо технологију за тренутну синхронизацију шифрованих података између наших центара података и шифрованог локалног складишта, тако да је хаковање или отмица било којег од њих бескорисна. Кључеви за шифровање који се користе за заштиту Телеграм Cloud-а подељени су на делове и никада се не чувају заједно са информацијама које штите - написао је Дуров.

Упркос чињеници да је Дуров коментарисао могућност блокирања, а не уклањање Телеграма из App Store-а по судском налогу, ово је врло важна информација за разумевање како ће месенџер даље функционисати ако му се објави рат. Дуров је већ рекао да програмери тренутно раде на стварању веб верзије Телеграма која може радити у прегледачу без употребе мобилних клијената као таквих. Очигледно је у почетку одлучено да се креира посебно за Сафари, али је мало вероватно да ће Дуров и његов тим исправити препреке за покретање Телеграма у Chrome-у на Андроиду.

У принципу, апликација је само месенгер, јер њена веб верзија већ дуго постоји на радним платформама. Кроз њу можете да водите сигурну преписку и да упућујете аудио позиве и да водите видео конференције. Због тога не бисте требали да бринете о сигурности ваших ћаскања и личној анонимности. Друга ствар је што су, генерално, апликације много погодније за употребу од веб локација. Али Дуров и с тим у вези, највероватније, има неки план. Мислим да и он, попут вас, зна за постојање прогресивних веб апликација (ПВА), па ће стога програмерима јасно дати команду да прилагоде Телеграм за рад у ПВА формату.

 

 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона. Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године, од 2011 уредник, власник истог.