AppStore

AppStore се први пут појавио у iPhone-у 3G и у њему је било само 500 апликација. Ове године слави 13 година постојања, уз шта му честитамо! Данас има милионе различитих програма за iPhone, iPad па чак и iPod, који се издвајају по њиховом кориснички прилагођеном интерфејсу и присуству пробног промо периода. И већина корисника се помирила са чињеницом да су сви неопходни програми и игре за таблет и паметни телефон сада на једном месту. Говоримо о томе како су нам продавнице апликација за то време учиниле живот бољим, као и шта се променило током постојања AppStore-а.

Колико је AppStore безбедан

Apple-ова продавница апликација има своје професионалце. Губи од Google Play-а по броју преузимања, али претиче по квалитету. Сигурно сте чули да у Google продавници често можете налетети на малвер. Apple-у иде боље са овим, то је објашњено строгим захтевима за програмере. За њих је исплативо да креирају апликације за iOS уређаје због виших цена за апликације од андроид продавнице апликација. Што се корисника тиче, цене у AppStore-u су високе, али квалитет перформанси је импресиван - знате за шта плаћате.

Проблеми са компатибилношћу

Пре масовне дистрибуције паметних телефона било је неопходно тражити апликације у различитим изворима. Томе су додати проблеми са компатибилношћу - све је зависило од екрана и модела телефона. Сада не постоји такав проблем: само преузмете апликацију или игру из продавнице апликација, а онда ће све функционисати само од себе. Да, нажалост, за ову погодност морате да платите или трпите рекламу, али вреди трпети, не вреди копати по несхватљивим сајтовима.

Исправке апликација

Још један плус продавница апликација је то што је постало много повољније за преузимање исправки. Прецизније, не морате чак ни да запамтите ово ако је омогућена функција аутоматског ажурирања. Програмери у коментарима за ажурирање објашњавају шта је тачно поправљено, које функције су додате, а које побољшане. Исправке у продавници апликација нису само погодне, већ и безбедне. Већ смо причали о чињеници да је важно инсталирати безбедносне исправке на време - нико раније није размишљао о томе.

Историја куповине AppStore-а

Продавница апликација складишти информације о вама и вашим куповинама. Стога, чак и ако купите нови уређај, можете да се провучете кроз историју куповине и инсталирате игру на коју сте одавно заборавили. Тако је било и са NBA 2k14 и GTA San Andreas-ом - недавно сам их се сетио, нашао у историји и скинуо, не плаћајући их поново. Игре су мало застареле, али то не значи да нећете неко време поново уживати у њима.

Колекције апликација у AppStore-у

Шта радити када не знате шта да слушате у Apple Music-у? Свакако, "зароните" у мноштво плејлиста програмера, које су састављене од жанра, расположења, актуелних новитета. Неке од спискова нумера посвећене су занимљивим догађајима или личностима, на пример, рођенданима било ког извођача. Исто је и са AppStore – продавница апликација свакодневно саставља колекције, објављујући их на почетном екрану. Много помаже када желите да проведете мало слободног време са собом, али не знате како да се забавите.

Породични приступ у AppStore-u

Како да уштедим новац при куповини апликација? Можете покушати да додате вољене особе у "Породицу" - тада ће и они моћи да преузму оне апликације које сте већ купили. Згодно? Апсолутно! Ради не само са куповином апликација, већ и са претплатама: на пример, породична претплата у Apple Music-у биће профитабилнија од обичне за једну особу. Једну претплату може да користи до 6 особа, а функција се протеже и на Apple Arcade и Apple TV апликацију.

AppStore или Google Play: који је бољи?

Обе продавнице имају своје предности и мане. На пример, у AppStore-у је садржај поузданији, јер је боље проверен, а "нежељено" је готово немогуће пронаћи. Отварањем продавнице апликација на iPhone-у можете бити сигурни да се ништа неће десити паметном телефону. Истовремено, Google има малу контролу над програмерима – можете пронаћи кул бесплатне апликације у продавници или их инсталирати из извора трећих лица. Разлика између две продавнице је у томе што се Apple фокусира на оне људе који себи могу да приуште своје производе, то јест да је цена претплата и самих апликација знатно већа од оне на Google Play-у, који се ослања на тржишта у развоју у Азији. Авај, Google Play (још) не стиже до AppStore-а у односу на квалитет апликација и њихову имплементацију, већ је само покупио зараду.

Продавнице апликација су нам поједноставиле живот концентришући све неопходне програме и игре на једном месту. Ако сте раније морали да тражите одговарајућу апликацију, скинете их са несхватљивог извора, ризикујући проблеме, сада је све постало много лакше - само унесите име у претрагу и инсталирајте. Напредак који заслужујемо!

 

 

 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона. Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године, од 2011 уредник, власник истог.

 

 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for English → Serbian...
    
  • Create a new word list...
 • Copy