Šta je Thunderbolt?

thunderbolt

 

Thundebolt je novija tehnologija za povezivanje uređaja sa računarom. Ova tehnologija je pod okriljem firme Intel i do skoro je bila ekskluziva za Apple Mac računare. Međutim, sa željom da načini omasovljenje ove tehnologije Intel je počeo da prilagođava ovaj standard i Windows računarima.

Thunderbolt nam omogućava prenos dva nezavisna signala, jedan za video u vidu Display porta i jedan za prenos podataka (PCI Express). PCI Expres kao što znamo se može koristiti za komunikaciju sa različitim vrstama uređaja, i sa Intelovim čipestom serije 7 ima direktnu komunikaciju sa PCI kontrolerom koji se nalazi na novoj generaciji Ivy Bridge Intelovih procesora.

Brzina transfera podataka je sjajnih 10 Gb/s, što je duplo više nego najnovji SuperSpeed USB koji ima deklarisanu brzinu od 4,8 Gb/s. Ova brzina je omogućena jer praktično ne postoji nikakav posrednik u komunikaciji, tj čipset ne obavlja ovu ulogu već se obavlja direktnom komunikacijom procesor – uređaj. Na matičnoj ploči postoje posebni procesori čija je uloga da se bave ovom vrstom komunikacije.

Thunderbolt je spospoban za prenos dve nezavisna kanala u oba smera. Svaki od tih kanala može ima sposobnost da prenese 10Gb/s. Još jedna od prednosti ovog načina povezivanja jeste da ovim putem možete jednim kablom povezati više uređaja, jer se uređaji povezuju u „lanac“. Ovim putem se može povezati maksimalno 6 uređaja zajedno sa dva monitora sa Display portom. Recimo da posedujete monitor novije generacije koji na sebi ima dodatne konektore ( za Firewire, e SATA, LAN priključak za računarsku mrežu ) . Ukoliko spojite neki od uređaja na jedan od ovih portova on će biti automatski ubačen u Thunderbolt lanac i prijavljen na računar. Možete da spojite i više uređaja na monitor, Thunderbird kabl kojim je monitor povezan za računar će bez ikakvih problema omogućiti svim tim uređajima da funkcionišu nesmetano.

U ovom trenutku ne postoji veliki broj uređaja koji mogu da se pohvale Thundebolt konektorom, tako da ćemo malo morati sačekati da ovaj standard bude malo više rasprostranjen kako bi mogli osetiti blagodeti istog.

Thundebolt konektor fizički odgovara mini Display portu i kompatibilan je sa njim u smislu da može da prenosi video signal. To znači da običan video kabl sa mini display konektorom možete prikačiti na Thundebolt priključno mesto i tim putem raditi transfer video signala, ali nikako ne možete ovim putem spojiti neki eksterni uređaj, poput hard diska. Za tako nešto će vam trebati Thunderbolt kabl koji nije jeftin. Za prenos podataka se koriste eletrični ili optički kablovi. Ovi drugi su dosta brži, ali i osetljiviji. Takođe su i dosta skuplji.

Ono što je moda i najzanimljivije u ovoj priči jeste činjnica da Thunderbolt zamenjuje PCI-e slotove na matičnoj ploči. A ploče su velike onoliko koliko su velike najviše zbog njih. To znači da u budućnosti PCI-e na matičnoj ploči više ne postoji, ploče se automatski smanjuju, i buduća računarska kućišta će onda biti drastično manja.

Da li će Thunderbolt zavladati i održati se kao standard, vreme će pokazati.

 

Dopada ti se članak? Lajkuj ga ili ga podeli sa prijateljima! 

DiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditRSS FeedPinterest
Pin It
O Autoru...

Svemir

 

Svemir Sarčević, legenda, ekipi sajta priključio se odmah po osnivanju 2009 i od tada je sa nama. Čovek koji iza sebe ima titulu internacionalnog rukometnog trenera pa i pored tih obaveza veliki je zaljubljenik Apple iUređaja i tu ljubav i iskustvo deli sa nama. :-)