MagSafe

Нешто пре 13. октобра, када је Apple требало да представи iPhone 12, откривен је до тада непознати хаштаг #iPhone12studio. iPhone 12 су најављени, али за њих се није говорило о студију. За појаву овог хаштага, Apple је очигледно морао да плати знатну суму, празнина иза ове ознаке покренула је много питања, али 7. новембра је све разјашњено. Тим Кук је пресекао виртуелну врпцу, Apple има још једног онлајн конструктора на мрежи и изгледа као други екосистеми. Главни јунак iPhone 12 Студија, чудно је, уопште није iPhone 12 и није додатна опрема намењена њему. Главни лик се не зове тим именом, зове се: MagSafe, или, како се то назива на српском језику, „магнетни носач“.

7. новембра, Apple је лансирао још једну онлајн конструкцију, овај пут олакшавајући одабир периферних уређаја за iPhone 12 и све то претвара у забавну игру. Замислите, можете видети како ће све ово изгледати у комплету, чак и пре него што дате новац. Мада нико вас не тера да то платите.

Пре годину дана, онлајн дизајнер за Apple Watch, концептуално сличан iPhone 12 Студио, појавио се у Интернет продавници Apple. Одабрати каишеве, не излазећи из куће, (а постоји хиљаду облика, боја, дизајна, па чак и колекције) и неке друге опције - чак и пре КОВИД-а, сјајно је! Apple Watch Студио постао је део Apple-овог већ постојећег екосистема паметних сатова. Сада, око MagSafe-а, пред нашим очима, као из ничега, настаје још један екосистем.

Зашто iPhone 12 Studio?

На први поглед, iPhone 12 студио има скромну намену и не претендује да је нешто сјајно. Промоција MagSafe додатне опреме, до сада за једину породицу iPhone-а и само за iPhone. Пуњачи, футроле, новчаници - чини се да говоримо само о избору додатне опреме за iPhone у боји и облику. Да би то урадио, Apple је развио нову веб локацију која је доступна само са мобилних уређаја .

Покупивши идеалну комбинацију, њен аутор ће највероватније стећи нешто што још увек није у његовом поседу. Али главна ствар у подухвату није чак ни то. Ако неко од нас добије нешто врло успешно, резултат свог рада може да подели са другима. И пре свега се узимају у обзир њихови интереси. iPhone 12 Studio вас само провоцира на ово. Не постоји ништа лакше, Студио ће резултат извући на најбољи могући начин. И ово је врло ефикасан облик оглашавања.

Покретање Студија не може а да не утиче на продају iPhone-а 12 (мада је с њима све у реду) и утицаће на продају MagSafe додатне опреме. Али све је ово само почетак. iPhone SE 2021 и други iPhone уређаји који треба да изађу следећег марта готово ће сигурно имати интегрисан MagSafe. А асортиман додатака MagSafe готово ће неизбежно садржавати апсолутно оригиналне, који се још не могу ни замислити.

Одакле MagSafe?

Не зна се тачно када и како је потекла идеја MagSafe-а за iPhone. 2018. године већ су радили на томе. Као и перспективни iPhone модел са уграђеним магнетним носачима. Рани прототип свих iPhone-а 12 назван је D53. Касније је iPhone 12 Pro постао D53p, а iPhone 12 D53g. 2018. године одлучено је да се MagSafe интегрише у D53 и у његов дизајн дода завојница за индукциони пуњач. Apple је недавно представио ову причу.

 

 

 

 

          О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта        ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)